Jaguar felújítás

Egy 1971-es gyártású Jaguar XJ6 felújítása.

Új hozzászólások

  • Miszter07: @JagXJ12S1: Milyen szintű a te kocsid felújítása? Küldenél egy pár képet? ( g z s a n y i @ g m a ... (2021.02.09. 23:11) Gergő blogja
  • zsoci: Követtük ne izgulj! (2017.12.24. 23:56) Na akkor keltsük életre a blogot!
  • Zozó Balanyi: Tisztelt jaguar szerető barátaim! A tanácsotokrs lenne szükségrm szeretnék venni egy s txpe 4.2 v... (2017.05.02. 20:33) Magyar Jaguar Club
  • Miszter07: @XJ/S': Ez a gratuláció már inkább Gergőéket illeti! Köszönöm az ő nevükben is! (2017.04.25. 00:45) Vége megint keréken!
  • pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott: igen, meg is lepődtem, hogy kérdező milyen durván belecsapott a lecsóba, és kertelés nélkül megkér... (2015.01.13. 23:27) Az elmúlt egy év

Kívül tágasabb

2008.12.30. 23:01 Miszter07

Előzmény: Biztos, ami biztos

 

Mint korábban már írtam, az utastér kipucolását amolyan időkitöltő tevékenységnek szántam, míg a sárvédőkön hat a csavarlazító. A két tevékenység tényleg jól ki is egészítette egymást.

Először a küszöbök környékét tettem rendbe. Utána jött a biztonsági öv, és ezzel együtt a B oszlop borítása.

Következő körben lejöttek a napellenzők és a visszapillantó tükör. Ezek a szerelvények terv szerint nem fognak változatlan formában visszakerülni. A napellenzőknek is az a baja, mint minden egyéb, vinillel borított elemnek, a műanyag zsugorodott. De ha már hozzá kell nyúlni, akkor nem a vinil borítást kapja vissza, hanem bőrrel lesz bevonva. A matt fekete visszapillantó helyett meg egy, a korábbi Jaguarokon használt krómozott tükör kerül majd vissza.

Utána lejöttek az ajtókeretek éléről körbe a szegélyek. Sajnos ezeket is cserélni kell, pedig egy kissebb vagyonba kerülnek. Nem baj, a belső borítások cseréjével már az első pillanattól fogva tisztában vagyok.

Ezután egymás után jöttek ki a burkolat elemek. Felül körben, a hátsó ablak körül, a C oszlop borítása. Sajnos elég sok patent betört, egyszerűen képtelen voltam úgy kiemelni, hogy ne törjön el szinte minden második. Ezeket is újra kell borítani, illetve a farost lemez panelek nagy részét újra is kell gyártani. De ez nem lessz probléma. Bár gondolkodok rajta, hogy a jóval sérülékenyebb farost lemez helyett ne alkalmazzak-e majd rétegelt lemezt.

A Jaguar S1-ben nem volt gyárilag kapaszkodó. Nem igazán értem miért, annyira nem egy drága alkatrész. A Daimlerekben volt, a helye itt is ki van képezve. Bár érdekes, hogy a lemez megvan a rögzítéshez, de abban nincsenek meg a csavar helyei. A Daimlereknél egyenként kézzel fúrták volna ki? Ha sikerül szereznem két színben illő kapaszkodót, be fogom szerelni.

Utoljára a középkonzol került ki. Jó nagy darab, nézegettem egy darabig, hogy merre is vannak a rögzítési pontok. Mondjuk úgy 50%-ban eltaláltam:)

A középkonzolhoz csatlakoznak a műszerfal alatti rakodópolcok. A vezető oldalit a kormány burkolattal együtt már korábban a csomagtartóban találtam meg, ezekkel most nem kellett szenvednem. Az utasoldali sem okozott nagy problémát. Ezek a polcok érdekes módon vastag kartonpapírból vannak. Ezen először meglepődtem, majd azon gondolkodtam, ezt szerencsére nem lessz nehéz újra gyártani, mert annyira vannak épek, hogy a "szabásminta" levehető legyen. Mert sajnos ezeknek az alkatrészeknek is megártott a nedvesség.

A középkonzol ezután már aránylag problémamentesen kijött, csak arra kellett rájönni, miként tudom a fűtés szabályozás köreit bontani. A konzol egyébként a rádió körüli részeket leszámítva jó állapotban van. A borítása kérdéses, marad ez, kap új vinil borítást, vagy bőrözve lessz?

A fűtés/rádió panel környékén újabb nyomait láttam annak a mekkeleknek, aki annak idején a rádiót beszerelte. Korábban, a rádió és a kalaptartó kiszerelése közben már meleg szavakkal emlegettem eme remek mesterembert. Amik frissiben derültek ki. A rádió beépítő keretét olyan mértékben rongálta, hogy dobhatom ki, jöhet egy újabb. Remélem, fogok kapni. Időnként fel-fel bukkan egy-egy az ebayon. A konzol feletti kis rakodó polc alsó rögzítéseit letörte. Ez talán nem olyan nagy baj, nem tűnt úgy, hogy emiatt nem lenne elég stabil a polc, de ha véletlenül beleakadok egy jó darabba, akkor ezt is cserélni fogom.

Erre az évre ennyi. Remélem, a következő évben jobban tudok majd haladni, de arra, hogy kész lesz, nem igazán számítok. De cáfoljon rám az élet! :)))

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jaguar-restoration.blog.hu/api/trackback/id/tr58849507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.12.31. 12:43:38

Ahogy látom, a gázpedál környékének nem ártana egy kis csiszolóvászon-RO55-Supralux alapozó kombó.

Még így kibelezve is milyen varázsa van egy korabeli angol műszerfalnak.

Miszter07 2008.12.31. 16:27:58

A gázpedál környékén a flex fog rendet tenni:) Sajnos a rozsda rondább, mint amilyennek látszik, azt a lemezt egyszerűbb cserélni, mint javítgatni.
süti beállítások módosítása