Jaguar felújítás

Egy 1971-es gyártású Jaguar XJ6 felújítása.

Új hozzászólások

  • Miszter07: @JagXJ12S1: Milyen szintű a te kocsid felújítása? Küldenél egy pár képet? ( g z s a n y i @ g m a ... (2021.02.09. 23:11) Gergő blogja
  • zsoci: Követtük ne izgulj! (2017.12.24. 23:56) Na akkor keltsük életre a blogot!
  • Zozó Balanyi: Tisztelt jaguar szerető barátaim! A tanácsotokrs lenne szükségrm szeretnék venni egy s txpe 4.2 v... (2017.05.02. 20:33) Magyar Jaguar Club
  • Miszter07: @XJ/S': Ez a gratuláció már inkább Gergőéket illeti! Köszönöm az ő nevükben is! (2017.04.25. 00:45) Vége megint keréken!
  • pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott: igen, meg is lepődtem, hogy kérdező milyen durván belecsapott a lecsóba, és kertelés nélkül megkér... (2015.01.13. 23:27) Az elmúlt egy év

Rohan az idő

2008.09.13. 02:19 Miszter07

Most nézem, hogy az előző bejegyzést milyen régen írtam. Akkor örültem, hogy befejezve egy nagy munkát, újra nekiállhatok dolgozgani a Jaguaron. De sajnos több dolog is volt, amit azzal a felkiáltással tologattam, hogy majd akkor, amikor ezzel a melóval végzek, majd akkor foglalkozok vele. Az élet, (meg a feleségem:) ) neki is állt, hogy bevasalja a könnyelmű igéreteimet.

De nem csak emiatt nem haladtam semmit a kocsival. Az egyik ok, hogy a forint gyengülni kezdett, emiatt elhatároztam, hogy az eddig összeírt, beszerzendő alkatrészeket megvásárolom. És mivel ez egy elég terjedelmes lista - közel 150 tétel - magának a listának a szabatos elkészítése, ellenőrzése sem volt egy egyszerű és gyors feladat. És nem árt vele óvatosnak lenni, mert a várható beszerzési összeg az autó vételárának a nagyságrendjében mozog. Pedig motorhoz alig van benne valami a kopó/fogyó alkatrészeken kívül, valamint hiányzik a futóművek és a fékrendszerek felújításához is az alkatrészek nagyobb része. Ezekkel ugyanis eddig alig foglalkoztam, csak azokat írtam be, amelyeknél biztosan tudom, hogy rossz, vagy hogy egy szétszerelés után cserélni kell.

Szóval, összeállítottam a listát, és az árajánlat kérést elküldtem 3 cégnek. Illetve van egy negyedik is, de tőlük csak néhány alkatrészre kértem ajánlatot. Illetve van egy ötödik is, de tőlük meg nem kértem egyáltalán árajánlatot, mert ettől a cégtől sem akarok sokat venni, és az oldalukon megtalálhatóak az árak.

De térjünk vissza arra a három cégre, amelyiktől árajánlatot kértem. Ezeknél is lehet az oldalukon tájékozódni az árak iránt, de a rendelni kívánt összeg nagysága miatt úgy itéltem meg, hogy egy kis árengedményre igazán számot tarthatok. Az egyik cég gyorsan és szabatosan válaszolt a kérésemre. Olyan 10% kevezményt adott a listaárakból, ami azért nem is olyan rossz. A második cég megsértődött, hogy az árajánlat kérésben szerepeltek olyan cikkszámok is, amelyek az első bolt saját cikkszámai. (Főleg bizonyos csomagoknál, mint pl. vizcsőkészlet, benthagytam a csomag cikkszámát, nem volt kedvem egyenként kiírni az összes kis gumibigyót, és az első bolt webshopját használtam referenciaként az árbecsléshez.) Írta, hogy mondjam meg, mennyért vállalja az első bolt a szállítást, és eldönti, alá akar-e menni. Mondtam neki, olyan 10%, azóta sem írt. A harmadik bolt szimplán annyival drágább, hogy pillanatnyilag nem igazán tudom komolyan venni az ajánlatukat.

A szokásos ebay beszerzés is egy kicsit több időt vitt el, mint szokásos. Ugyanis vettem 9 krómozott felnit. Egy kis probléma volt csupán, hogy a felnik Németországban voltak mgtalálhatóak. Azért ezeket elhozni egy kicsit több idő volt, mintha csak a kerületi postára kellett volna leugrani:) De amúgy is tervbe vettem egy svájci látogatást, ezzel összekötve a felnik szállítási költsége nem volt sok. Kilenc darabot meg azért vettem, mert ezek egy tételben voltak fent az ebayon.

A történet könnyen indult, de nehezen folytatódott. A felniket elég alacsony áron ütöttem le a német ebayen. Előtte azért az egyik barátom írt neki németül (mivel németül gyakorlatila nem beszélek), hogy a leírásban rögzített 1 hetes fizetési határidőt hajlandó-e kitolni 2 hétre. Hajlandó volt. Miután megnyertem a licitet, írtam a figurának, érdeklődtem, hogy beszél-e angolul, illetve írtam, hogy kb. mikor mennék a felnikért. Válasz nem jött, a munkám befejezése meg rajtam kivülálló okok miatt tolódott, nem is törődtem nagyon a dologgal. Ezért meglepetésként ért, amikor az ebay értesített, hogy nemfizetési eljárást kezdeményezett az eladó ellenem. Ránéztem a naptárra, és valóban kicsúsztam minden időpontból, igaz, ő meg nem válaszolt a kapolatot felvenni szándékozó levelemre. Na mindegy, újból baráti segítséget kértem, aminek segítségével gyorsan tisztáztunk minden félreértést. Az ez alkalommal egyeztetett időpontban meg is jelentem a Fekete erdőben egy faluban, ahol szinte abban a pillanatban, hogy megálltam, előkerült egy pocakos mosolygós ember, a felnik gazdája. Mint a kézzel-lábbal lefolytatott komunikáció során kiderült, tényleg nem beszél egy büdös szót sem angolul, valamint neki egy E-type van. A felnik, mint ahogy már itthol megnéztem alaposabban, jobb állapotban vannak, mint amire számítottam, talán össze lehet majd szedni egy készletet, amit nem is kell újrakrómozni. De a kosz alatt még lehet meglepetés, és egyenlőre nem a felnipucolással akarok foglalkozni.

De ha valakinek kell 4 ilyen felni, keressen meg, van eladó:) Kérdésessé vált viszont a BBS felnik sorsa. Ha nem tetszenének azok is annyira, könnyű lenne a döntés, de most abba a kellemetlen/kellemes helyzetbe kerültem, hogy van két készlet felnim, amiből mind a kettő tetszik, de csak az egyiket érdemes megtartani. Két készlet gumi nem lessz a kocsihoz, ez teljesen felesleges lenne, a felnik cserélgetése meg sem a felniknek, sem a gumiknak nem tenne jót. Előbb-utóbb mennie kell a BBS felniknek is? (S.hit, s.hit, s.hit)

Vettem még az ebayon ablakemelő kapcsolókat, azt a blokkot, amelyik a középkonzolon van. Erről alapvetően csak a műanyag elemek kellenek, de úgy voltam vele, hogy ennyiért nem baj, ha van tartalék kapcsolóm.

Vettem egy rendszámtábla világitás házat is. Bár ne tettem volna! Nagy csalódás volt, egy barkácskinézetű és minőségű darab, számomra használhatatlan, ilyet nem vagyok hajlandó beépíteni még akkor sem, ha az eladó szerint ez olcsó, és úgy sem látja senki. Szerintem meg nem is volt annyira olcsó, pláne ha figyelembe vesszük, hogy alig valamivel drágábban tudtam volna venni komplett lámpát, igaz, az használt volt. Kénytelen voltam kiadni az első nem pozitív minősítést:( Hogy ennek mi lessz a sorsa? Ha valakinek kell megegyezhetünk, esetleg késöbb én is felrakom majd az ebayre a többi maradékkal együtt. Majd kiderül...

De azért dolgoztam is egy kicsit. Régi igéretemhez híven szeretném már elvinni a polírozandókat Freetzhez. Elkezdtem előtte megtisztítani a műanyag alkatrészeket, hogy a polírozott cuccost már ne kelljen sikálni. A szokásos  néhány órás meleg ultrás vízben való lubickolás után kefével alaposan átsúroltam mindent. Sajnos úgy néz ki, néhány helyen jobb lett volna egy kicsit gyengédebbnek lenni. Közben döbbentem rá ugyanis, hogy a hátsó lámpák búrája nem két részből ragasztott, hanem alapvetően egy anyagában sárga búra, aminek a piros része egyszerűen belülről pirosra van festve. Kis kutakodás után a neten csak spray lámpabúra festékeket találtam, azokat is elég drágán. Nem nagy felületen kell javítani, és nem látszik a spray célszerűnek, mert nehéz kitakarni a nem festendő részeket. Szerencsére a szokásos helyen, ahova fordulni szoktam segítségért, megint kaptam tanácsot. Egyszerű üvegfestékkel javítható a hiba. Már csak a megfelelő színt kell majd eltalálnom a vásárláskor. De lehet, hogy ezt a feleségemre bízom, lássam már valami hasznát is a rajztanári diplomájának:)

Közben Jagelló felhajott egy céget, ahol lehet, hogy tudnak megoldást a spiáter krómozásának a problémájára. Legalábbis úgy tűnik, van elég szaktudásuk és kisérletezőkedvük, hogy megpróbálják megoldani a feladatot. Mivel a cég pesti, Jagelló meg miskolci, én vittem nekik egy próbadarabot, most kiváncsian várjuk az eredményt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jaguar-restoration.blog.hu/api/trackback/id/tr4661182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ommm 2008.09.13. 22:03:44

Ugye, hogy ilyenkor azért jó visszanézni egy kicsit és rájönni, volt értelme belevágni.
Sok sikert!

Virago1000 2008.09.13. 23:05:21

muanyagokat is kell poliroznod?

Miszter07 2008.09.13. 23:12:24

Érdemes volt, én élvezem, még ha lassan is haladok vele. De nem sietek sehova, ráérek.

Miszter07 2008.09.13. 23:14:06

A műanyagok is bemattulnak egy idő után. Egy kis polírtól olyanok lesznek, mint új korukban.
süti beállítások módosítása